Tahitská perla je po celém světě spíše známa jako černá perla. Nutno podotknout, že tyto perly jsou světový unikát, protože pravé černé perly (nikoli umělé nebo sladkovodní) se jinde na světě vyskytují velmi zřídka.
Tajemství černé perly spočívá v jejím jedinečném a nesrovnatelném vzhledu a charakteru. Lidé po celém světě propadají lásce k těmto polynéským „diamantům, jejichž povrch odráží třpyt lagun korálových ostrovů Francouzské Polynésie a jejichž křivky vyjadřují ženskou smyslnost.
Zrozena v jižních mořích oplývá tahitská perla bohatstvím tvarů, barev a půvabem, který exploduje až skrz paprsky světla.
Sběr tahitských perel zaznamenal s příchodem Evropanů obrovský boom. Koncem 19. století byly některé laguny téměř vysbírány. V 60. letech 20 století byla zřízena první experimentální farma, kde se farmáři úspěšně pokusili pěstovat 5000 ústřic a o tři roky později sklidili více než tisíc vysoce kvalitních tahitských perel.
Pěstování perel představuje zdlouhavý proces s nejistým výsledkem. Může trvat 18 měsíců, ale i 4 roky. Mladé perlorodky jsou sbírány v polynéských atolech pod vodní hladinou z kolonií ústřic. Jednoleté ústřice jsou dále děleny a pěstovány na malých farmách, které stojí v mělkých vodách laguny.
Tahitské černé perly poté vznikají z kulatého jádra rostoucího v gonádu, což je pohlavní žláza měkkýše zvaného Pinctada Margaritifera. Tyto lastury jsou větší – dosahují velikostí okolo 30 cm a vážit mohou kolem 4,5 kg.